kalkhennep bouw

HET WONEN IN EEN HENNEPHUIS

Hoe het zou zijn om in een hennephuis te leven?

In het kort, het is fijn en gezond om in een hennephuis te leven omdat de eigenschappen van kalkhennep muren goedkoop, milieubewust, ademend en isolerend zijn en een aangenaam leefklimaat opleveren. Hennepbeton is een veel gebruikte naam voor wat in wezen een kalkhennep mengsel is wat gebruikt wordt in de bouwwereld. Het wordt gemaakt van een mix van hennephout met kalk als bindmiddel. Door middel van mallen kun je het vormen tot een vorm, elk denkbare vorm…. Kalkhennep is een niet-dragend, duurzaam, ademend en isolerend materiaal dat gebruikt kan worden voor het maken van muren, vloeren, plafonds en dakisolatie in een nieuw gebouw maar ook voor de restauratie van (oude) gebouwen. Wanden worden structureel opgetrokken in skeletbouw en bij voorkeur met hout. Bouwen met hennep is monolithisch bouwen is bouwen met één steen of een laag. Bouwen met kalkhennep heeft een positieve CO2-voetafdruk. Een woning die volledig gebouwd is uit kalkhennep levert met zijn unieke ademende eigenschappen een gezond en aangenaam binnenklimaat op.
Hoe maken we kalkhennep? Zodra we hennepstro gaan splitsen in vezels (buitenkant van het stro) en hout (kern van de stengel) ontstaan er twee grondstoffen die bijzonder geschikt zijn voor gebruik in de huizenbouw. De vezels zijn te verwerken tot isolatiemateriaal. En het hout kunnen we met een bindmiddel mengen. Dit mengsel, kalkhennep, verschaft een lichtgewicht materiaal voor een biobased bouwmethode.
Ook conventioneel beton bestaat in wezen ook uit een bindmiddel en een vulmiddel. Voor meer technische informatie klik hier

Kalk en hennep en duurzaamheid …

Vooral in de winter bouwt vocht zich op in een huis. Warme verwarmingslucht, onze adem, wassen, koken, enz. – we creëren dus veel vochtige lucht, wat leidt tot een hoge luchtvochtigheid. Buiten is het echter koud, de lucht is een stuk droger en de luchtvochtigheid is daarom erg laag. In de huidige bouw zal het vocht opgenomen door de wanden het huis, waardoor veel potentiële problemen ontstaan, zoals de vorming van condensatie, het overschrijden van verzadigingsgrenzen. Dit vergroot de kans op de vorming van schimmel, houtrot en ongedierte. Maar ook een grotere kans op gezondheidsproblemen én het verhoogt de stookkosten. Om condensatie te voorkomen worden luchtvochtigheidsinstallaties/ventilatiesystemen gebruikt maar dit zijn energie slurpers en bovendien kostbaar.
Hoe werkt het gebruik van kalkhennep ten aanzien van het vocht in het huis in de winter? Hoewel de kalk de vochtigheid absorbeert, wordt deze meteen afgegeven aan het hennephout dat, zoals eerder beschreven, een efficiënt capillair systeem heeft. Dit proces dwingt het vocht tot faseverandering om het in de hennepstructuur te laten doordringen. Hierdoor ontstaat warmte, waarna de energie in de luchtvochtigheid overgaat in calorische energie. Dit betekent niet alleen dat het probleem van de verschillende temperaturen wordt opgelost, maar ook dat de thermische isolatie van kalkhennep verbetert naarmate het kouder is. Kortom, hoe kouder de buitenlucht, hoe beter de thermische geleidbaarheid van kalkhennep. Het ontwikkelt dus een dynamisch proces. Dit gegeven in combinatie met de thermische traagheid (het vermogen om warmte voor lange tijd op te slaan), maakt dat kalkhennep eigenlijk veel beter presteert dan dat je zou verwachten.

Heeft gebluste kalk en hennep dan alleen maar voordelen? Om eerlijk te zijn, nee. De droogtijd van een kalkhennep gebouw vraagt wat tijd (6 tot 10 weken). In deze (economische) tijd is dat een lastig vooral omdat het gebruik van conventioneel beton tijdwinst oplevert.

Conventioneel beton wordt met cement gemaakt wat ook een kalk is maar op zeer hoge temperaturen is verwerkt tot cement. Dit gaat gepaard met een met zeer veel energie (CO2 gebruik) en er ontstaat een product wat niet meer hergebruikt kan worden. Een kalkhennep mengsel kan altijd nog na tientallen jaren als bodemverbeteraar op het land worden teruggebracht.

Tot slot….

Zoals alle planten, absorbeert hennep ook CO2 uit de lucht en zet het om in materie of in koolstofverbindingen. Op deze manier worden grote hoeveelheden CO2 opgeslagen en worden hennephuizen CO2 negatief. Gebluste kalk is de beste bindmiddel voor dit doel.
Het mengsel kan van binnen of van buiten of van beide kanten op bestaande wanden worden aangebracht, maar kan ook worden gebruikt om een huis te bouwen (voornamelijk van toepassing op hout- en staal constructies). Kalkhennep kan worden aangebracht als gips tot acht centimeter dik op bestaande muren, maar met behulp van bekistingspanelen zelfs tot 40 cm. Door het gebruik van natuurlijke additieven, hydraulische kalk, kan het bekistingspaneel na slechts één minuut worden verplaatst. Op deze manier kunt je snel werken (zelfs sneller dan met een spuitmachine) en perfecte en rechte wanden creëren.

Bovendien geeft het mengsel van hennep de mogelijkheid van monolithisch te bouwen zodat koudebruggen tot het verleden horen. Het materiaal biedt de mogelijkheid om een huis individueel te ontwerpen en vorm te geven, bijvoorbeeld om ronde hoeken en structuren te creëren.

We kunnen leven waarbij we tot op zekere hoogte beschermd zijn tegen elektromagnetische velden.

Kalkhennep creëert een gezonde omgeving die wordt gekenmerkt door constante vochtigheid en temperatuur, en kan tussen 50% en 70% besparen op verwarmingskosten. Duurzaam en gezond wonen wordt op deze manier mogelijk dus moeten lokale boeren worden aangemoedigd om hennep te kweken.

Laten we ons eigen huis bouwen! Laten we met hennep bouwen!
Bron: Hanf Magazin jan. 2019